Politiikkaohjautuva WAN-verkko tuo kontrollin omiin käsiin

  • Aki Anttila

"Software Defined" on ollut viimeiset vuodet tietoliikennemaailman muotitermi. Uusimpana tulokkaana erilaisten variaatioiden listalla on SD-WAN (Wide Area Network). Baird Equity Research -tutkimuslaitoksen mukaan SD-WAN on nopeasti kasvava teknologia-alue, jolla on potentiaalia tehdä näkyvä muutos tavoissa rakentaa yritysten WAN-verkko. IDC-tutkimuslaitoksen mukaan globaalin SD-WAN -markkinan koko oli noin 225 miljoonaa dollaria vuonna 2015 ja sen odotetaan kasvavan yli kuuteen miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä.

Karkealla tasolla SD-WAN voidaan kuvata tekniikaksi, jossa yrityksen WAN-verkko toteutetaan joko perinteisen MPLS-liittymän ja Internet-yhteyden tai yhden tai kahden Internet-liittymän yhdistelmänä. Kokonaisuutta ohjataan keskitetyllä kontrollerilla, jonka kautta pystytään esimerkiksi määrittämään käyttöpolitiikkoja toimipisteiden reunalaitteille. Tämä mahdollistaa yhteyksien älykkään käyttämisen kuhunkin tarpeeseen soveltuvasti. Esimerkiksi liiketoimintakriittisten sovellusten, kuten ERP ja CRM, liikenne voidaan ohjata paremman laadun yhteydelle, kuin vaikkapa iltapulu.fi:n liikenne.

SD-WAN -tekniikan käyttöönottoon yrityksissä on kaksi pääsyytä. Ensimmäinen näistä on pilvipalveluiden käyttämisen lisääntyminen. Isossa yrityksessä käytettävien pilvipalveluiden määrä voi nousta jopa yli tuhannen kappaleen. Näistä suurinta osaa käytetään yleensä tietohallinnon tietämättä, mutta tästä huolimatta ne käyttävät suuren määrän Internet-yhteyden kapasiteettia. Ja koska tyypillisessä yritysverkon rakenteessa Internet-yhteydet hoidetaan keskitetysti esimerkiksi pääkonttorin kautta, käyttävät kaikki Internetistä hyödynnettävät palvelut WAN-verkon kapasiteettia, ennenkuin sivukonttorista päästään nettiin. Jos sivukonttori ja Internet-yhteys ovat maantieteellisesti lähekkäin ja WANin suorituskyky on hyvä, ei käyttäjien palvelukokemus yleensä heikkene. Sen sijaan etäisyyden kasvaessa tai jos WAN-verkon kapasiteetti on tukossa, käyttäjien palvelukokemus voi olla hyvinkin heikko. Tämä voi vaikeuttaa tai jopa estää esimerkiksi hyvin yleisen Office365 -pilvipalvelun käyttämisen.

SD-WAN auttaa käyttäjien palvelukokemuksen parantamisessa tuomalla Internet-yhteyden perinteisen WAN-verkkoyhteyden rinnalle yrityksen toimipisteisiin. Politiikkapohjaisesti voidaan ohjata nettiin kohdistuva liikenne Internet-yhteydelle ja vastaavasti liiketoimintakriittinen informaatio perinteiselle WAN-yhteydelle. Näin käyttäjä saa aina optimaalisen palvelun, eikä yrityksen WAN-verkkoa käytetä tarpeettomasti esimerkiksi Youtube-videoiden liikenteen siirtämiseen.

Toinen syy SD-WAN -tekniikan käyttämiseen on puhtaasti raha. Koska pilvipalveluita käytetään koko ajan enemmän (näihin lasketaan mukaan myös esimerkiksi sosiaalinen media), tarvitaan liikenteen välittämiseen lisää kapasiteettia. Tavallisesti yrityksen WAN on toteutettu operaattorin MPLS-palvelun kautta ja kapasiteetin lisääminen siihen voi olla hyvinkin arvokasta. Koska SD-WANissa hyödynnetään tyypillisesti edullisempia Internet-yhteyksiä perinteisten MPLS-yhteyksien rinnalla, voidaan kapasiteettia kasvattaa nimenomaan Internet-yhteyden osalta ja jättää MPLS-yhteydet pyörittämään perinteisempää, yrityksen liiketoimintakriittisiin järjestelmiin kohdistuvaa liikennettä. Esimerkiksi Gartner-tutkimuslaitoksen 2015 julkistaman selvityksen mukaan 250 konttorin yritys säästi yli 60% WAN-yhteyksien rakentamisessa hyödynnettyään SD-WAN -tekniikkaa.

Edellisten hyötyjen lisäksi SD-WAN tuo mukanaan myös hyvän näkymän koko WAN-verkon toimintaan ja siellä kulkevaan liikenteeseen. Erityisesti jälkimmäinen on muodostumassa erittäin tärkeäksi verkon ylläpitäjien näkökulmasta. Ilman hyvää tietoa verkossa kulkevasta liikenteestä on mahdotonta kehittää ja skaalata esimerkiksi kapasiteettia oikeaan suuntaan.

SD-WANin toteuttaminen on yksinkertaista. Kun WAN-verkkosi sopimukset ovat seuraavan kerran katkolla, ota yhteys Santa Monica Networksin myyntiin (sales@smn.fi). Asiantuntevat myyjämme yhdessä huippuosaajiemme kanssa rakentavat sinulle ehdotuksen SD-WAN -ratkaisusta ja siihen liittyvistä palveluista. Voit ostaa tarpelliset laitteet ja ohjelmistot SD-WANin toteuttamiseen, mutta halutessasi teemme sinulle kaiken valmiiksi avaimet käteen -periaatteella. Ja jos oma aikasi ei riitä laajaverkon ylläpitoon, voimme toteuttaa kokonaisuuden hallittuna palveluna juuri sinun tarpeisiisi soveltuvana.