Kohti usean pilven mallia

Kohti usean pilven mallia.

Monipilvipalvelut ja pilviautomatisointi ovat jo olemassa olevaa tekniikkaa, jota on otettu käyttöön suomalaisissakin yrityksissä.

Usein yritykset sijoittavat tietonsa ja sovelluksensa yhden palveluntarjoajan pilveen. Yhden pilven mallissa on vaarana se, että sitoudutaan liiaksi yhteen tahoon. Pilvipalveluissa saattaa olla myös erilaisia toimittajaan sitovia elementtejä, jotka lukitsevat käyttäjän tiettyyn pilveen.

Monipilviautomatisoinnin ansiosta useita pilvipalveluita voidaan käyttää joustavammin. Kunkin sovelluksen politiikka, olivatpa kyseessä palvelimet, tallennus, verkko, IP-osoitteet, kuormantasaus tai palomuuri, mallinnetaan etukäteen. Monipilvimalli mahdollistaa sen, että erilaisia ympäristöjä voidaan hyödyntää sovelluksen elinkaaren eri vaiheissa.

”Jos lukitsee itsensä johonkin ympäristöön, siitä ei ole helppo päästä pois. Monipilvimallissa sovelluskehitystyökalut voivat perustua avoimiin standardeihin, jolloin säilytetään vapaus ohjelmiston kehityksen, testauksen ja tuotannon välillä ja niitä käyttävillä resursseilla ilman lukittautumista kyseisiin pilvipalveluihin”, Cisco Systemsin Client Unit and Channel Director Tero Alanen sanoo.

Monipilviarkkitehtuurit ovat jo todellisuutta. Esimerkiksi yksi maailman suurimmista mobiilioperaattoreista, Vodafone, käyttää niitä. Myös Suomessa on Alasen mukaan menossa projekteja. Hän uskoo, että monipilvimalli on tulevaisuudessa pilvipalveluiden de facto -standardi.

Cisco on valmistautunut kehitykseen ostamalla yhden maailman edistyneimmistä monipilvitarjoajista, CliQr:n. Yritys on sulautettu osaksi Ciscon tarjontaa nimellä Cisco CloudCenter.

”Cisco CloudCenter sopii niin palveluntarjoajille kuin isoille ja pienille yrityksille. Sen ansiosta voidaan hyödyntää kulloinkin tarkoituksenmukaisinta tai edullisinta pilvipalvelua.”

Cisco CloudCenter on riippumaton siitä, mitä pilviä käytetään. Se automatisoi pilvien välisen liikenteen API-rajapintojen perusteella. Jos sovellusta käytetään yhdessä Ciscon laitteiden kanssa, toiminnasta tulee vieläkin saumattomampaa, mutta kyseessä on täysin teknologiatoimittajasta riippumaton tekniikka, joka voidaan ottaa käyttöön missä ympäristössä tahansa.

”Myös tarvittaviin muutoksiin pystytään reagoimaan aiemmin. Cisco CloudCenter tuottaa reaaliaikaista tietoa siitä, mitä pilvissä tapahtuu ja benchmark-tietoa, minne pilveen mikäkin sovellus olisi hyvä sijoittaa.”

ICT-markkinoita tutkiva Gartner puhuu Mode1:stä ja Mode2:sta, joiden sovelluskehitysvaatimukset poikkeavat toisistaan. Mode1 toimii niin kuin tietotekniikka on toiminut 15 viime vuotta. Siinä on monoliittisesti rakennettu sovellus. Mallissa infrastruktuuri rakentaa vikasietoisuuden ja sovelluskehitys on hidasta.

Mode2 perustuu mikropalveluihin. Sovellus on tehty useista eri mikropalveluista, jotka keskustelevat keskenään rajapintojen kautta. Näin yksi sovellus voi koostua esimerkiksi kymmenistä pienistä mikropalveluista, jotka keskustelevat toistensa kanssa niin ikään API-rajapinnan kautta ja muodostavat yhdessä toiminnallisen sovelluksen. Koko sovellusta ei siis tarvitse muuttaa, kun jotakin sen osaa muutetaan.

Mikropalvelut on rakennettu vikasietoisiksi eivätkä ne enää ole niin riippuvaisia infrastruktuurista. Uusi malli johtaa myös sovelluskehityksen hajautumiseen. Mode2:n mukanaan tuoma ketteryys voi johtaa myös hyötyihin yritysten pilvikustannusten hallinnassa. Se mahdollistaa paitsi sovellusten eriaikaisen kehittämisen myös sovellusten eri osien sijaitsemisen eri pilvissä.

 

Ota yhteyttä

Vesa Vuorisalo
Vesa Vuorisalo Sales Manager 050 505 9937 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

”Elämässä ei voi hävitä: voi vain voittaa tai oppia.”

Lue myös