Miksi juuri QFX-kytkin?

Miksi juuri QFX-kytkin?.

Ohjelmistopohjainen datakeskus on hybridipilven perusta. Juniperin QFX-kytkin toimii virtualisoidussa datakeskuksessa.

Parhaimmillaan julkista pilveä voidaan käyttää dynaamisesti niin, että kulloisenkin kuormitustilanteen mukaan yksityisestä pilvestä eli yksityisestä konesalista siirretään käsiteltävää dataa julkiseen pilveen. Jotta hybridi­pilvestä saadaan kaikki irti, tarvitaan luotettavia tietoliikennelaitteita.

Ohjelmistopohjainen datakeskus (SDDC = software defined datacenter) on toinen usein kuultu iskulause. Ohjelmistopohjaisessa datakeskuksessa käytetään virtualisointia, mikä vähentää laitteiston tarvetta, mutta asettaa toisaalta entistä kovemmat vaatimukset käytetyille tietoliikennelaitteille.

Suomessakin monet datakeskukset käyttävät Juniperin QFX-kytkimiä, joita on koko maailmassa myyty vuodesta 2011 lähtien jo tuhansia. Standardeihin perustuvat IP-pohjaiset kytkimet yltävät jopa 100 Gbps:n nopeuteen. ”Asiakkaat kysyvät usein, eikö verkon pohjalla ns. underlay-tehtävissä voisi käyttää mitä tahansa laitteita. Me vastaamme, että ei, sillä QFX tarjoaa suorituskykyä, erittäin pientä latenssia ja helppoa päivitettävyyttä”, Juniper Networks Suomen ja Baltian asiakasvastaava Martti Saramies sanoo.

Verkko on juuri niin hyvä kuin sen komponentit ovat, ja yksi tärkeimmistä rakennuspaloista ovat juuri underlay-kytkimet. Näiden päälle voidaan rakentaa erilaisia virtuaaliverkkoja esimerkiksi VMwaren ohjelmistojen avulla.Junos Space -hallintaohjelmiston avulla käyttäjät saavat näkymän siihen, mitä verkossa tapahtuu. Jos esimerkiksi jokin web-sivu aukeaa hitaasti, voidaan Spacella tutkia, minkä portin kautta liikenne ohjautuu. 

Juniper Networksin vanhempi järjestelmäsuunnittelija Timo Liuska lisää, että ohjelman avulla voidaan myös selvittää esimerkiksi, miksi verkko hidastui edellisenä iltapäivänä tiettyyn kellonaikaan. ”Perinteisesti serverikaverit ja verkkokaverit syyttelevät hidastumisesta toisiaan ja palloa pyritään siirtämään puolelta toiselle. Näillä välineillä saadaan väliseinä murretuksi ja näkyvyyttä puolin ja toisin”, Liuska sanoo.

QFX-kytkinten päivitettävyys ja huollettavuus ovat Saramiehen mukaan omaa luokkaansa. Verkossa, jossa ei saa olla lainkaan katkoksia, QFX tarjoaa mahdollisuuden päivityksiin ilman uudelleen käynnistyksiä. ”Päivitys sujuu 2,8 millisekunnissa, eli se tapahtuu niin nopeasti, etteivät serverit eivätkä portit huomaa mitään”, Saramies sanoo.

Virtuaalisissa ympäristöissä tarvitaan päivityksissä uudenlaista lähestymistapaa. TISSU, topology independent in-service software upgrade, on tällainen. Se tarkoittaa verkkotopologiasta riippumatonta käytön aikaista ohjelmistopäivitystä. Yksi QFX-kytkimien eduista on nopea käyttöönotto. Kun verkon kautta saadaan IP-osoitteet ja konfiguraatiot, vältytään käyttöönotossa paljolta käsityöltä sekä myös käsityön usein mukanaan tuomilta virheiltä. Lisäksi käyttöönotossa järjestelmä tekee valmiin kaapelointisuunnitelman.

Automatisoinnin ja yksinkertaisen käyttöönoton ansiosta­ laitteisto saadaan todella nopeasti toimintakuntoon. QFX-kytkinten alle mikrosekunnin latenssit soveltuvat Saramiehen mukaan palveluntarjoajien konesalien lisäksi myös muihin tietokonekeskuksiin, joissa on usein tarve jakaa tietoja julkisen pilven ja yksityisen pilven välillä.

 

Ota yhteyttä

Antti Nuotio
Antti Nuotio Sales Manager 050 432 3060 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lue myös