Tehoja Kytkimistä

Tehoja Kytkimistä.

Automaatio helpottaa kytkinten ylläpitoa. Juniperin kytkinten avulla voidaan henkilöstöresursseja Turun yliopistossa keskittää säätämisen sijasta suunnitteluun.

Turun yliopiston tietoverkkoon kuuluu Turussa nelisenkymmentä rakennusta ja lisäksi etäpisteitä Utsjoelta Turun saaristoon. Kaikkiaan siinä on portteja noin 20 000, joista Juniperin kytkimet hoitavat tietoliikennettä 55 prosentissa. Käyttäjätunnuksia niin opiskelijoilla kuin henkilökunnalla on reilut 35 000.

Yliopistolla on tavoitteenaan lisätä Juniperin kytkimiä niiden mukanaan tuomien ylläpitoetujen ja tietoturvaominaisuuksien vuoksi. Käyttöön otettavissa uusissa kytkimissä on virransyöttö Ethernet-kaapeloinnin kautta (PoE=Power over Ethernet) WLAN-tukiasemille ja VoIP-puhelimille. Tällä yksinkertaistetaan asennuksia ja vähennetään turhaa kaapelointia.

Kytkimien virtualisointi mahdollistaa sen, että yhdessä pinossa voi olla vaikkapa yhdeksän kytkintä (Juniper Virtual Chassis) ja niiden hallinta onnistuu yhdellä kertaa. Muutenkin päivitysrutiineissa Turun yliopiston IT-palveluiden järjestelmäarkkitehti Tuukka Vainio ja järjestelmäasiantuntija Ville Ruohonen laskevat säästyvän huomattavasti aikaa.

”Ennen kaikkien kytkinten konfiguraatiomuutokseen saattoi mennä neljältä hengeltä koko päivä, nyt se hoituu yksittäiseltä ylläpitäjältä vartissa. Lisäksi automaatio-ohjelma tuottaa listan niistä kohteista, joissa mahdollisesti jokin asia epäonnistui”, Ruohonen sanoo.

Tietokoneiden ja muiden päätelaitteiden automaattiset osoitepyynnöt on mahdollista leimata kytkimillä DHCP-optio 82 -tunnistetiedolla. Tämäkin säästää ylläpidon aikaa. Vainion mukaan sen avulla voidaan selvittää, mihin jokin kone on ollut kytkettynä. Tämän takia palvelutyötä tekevien on helpompi päästä käsiksi kulloiseenkin tapaukseen.

Uusien kytkimien perusominaisuuksiin kuuluu myös 802.1X-protokollan käyttö. Tämä säästää manuaalista työtä, koska verkkoon kytkettävät laitteet voidaan ohjata suoraan oikeaan VLAN:iin autentikoinnin perusteella.

Tästä on Vainion mukaan sekin etu, että jossakin kytkinkaapissa ei ole niin oleellista laittaa johtoja juuri siihen reikään, jossa ne ovat olleet aikaisemmin. Automatiikka säätää verkot kohdilleen. Kun tekemisen määrä vähenee, säästyy aikaa suunnitteluun.

Ruohosen mukaan päivitykset on mahdollista aikatauluttaa niin, että ne tapahtuvat muulloin kuin käyttöhuippuina. Ne voidaan myös tehdä rakennus tai pari rakennusta kerrallaan ja tarpeen vaatiessa palata edeltävään tilanteeseen.

Automaation muokattavuus on helppoa, sillä Juniper-kytkimet tukevat Ansible-moduuleita. Ansible-ohjelmiston käyttö jaettuna työkaluna palvelintiimin kanssa säästää aikaa ja rahaa, koska tiimeille ei tarvitse hankkia omia työkaluja.

Turussa on ratkaistu alati lisääntyvä ihmisten omien laitteiden käyttö sillä, että kaikki pääsevät millä tahansa laitteella langattomaan vierailijaverkkoon ja tätä kautta Internetiin. Tällainenkin itsepalvelu vähentää ylläpidon töitä.

Vainio ei näe paluuta siihen, että ostetaan verkkokomponentteja, joita ei saada automaation piiriin. Automaation myötä verkkoylläpito on voinut keskittyä kehitystyöhön. Vainio uskoo standardoinnin lisääntyvän ja helpottavan töitä entisestään.

Laajenevan kytkinkannan käyttöönotossa tutkitaan mahdollisuutta autoprovisiointiin. Siinä toimitettu kytkin rekisteröidään viivakoodin perusteella. Silloin kytkin saa automaattisesti juuri ne asetukset, jotka se tarvitsee.

Ota yhteyttä

Mika Kolehmainen
Mika Kolehmainen Sales Manager 044 7574201 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lue myös