Tietoverkot kuntoon

Tietoverkot kuntoon.

Digitaalisuus voi muuttaa totuttuja kuvioita monella alalla. Paljon käytetty esimerkki on taksiyhtiö, jolla ei ole omia autoja: Uber. Toinen esimerkki tulee majoitusbisneksestä, jossa Airbnb:llä ei ole omia hotelleja.”Kun digitaalisuuteen perustuva verkko on valmis kaikkine kytkentöineen muihin järjestelmiin, sen avulla voi kasvattaa ja tehostaa omaa liiketoimintaansa”, sanoo Suomen ja Baltian teknologiaratkaisuista vastaava Cisco Systemsin johtaja Ilpo Mäkinen. ”Lisäksi sen avulla voi liittyä kaiken aikaa yleistyvään esineiden internetiin”, Mäkinen jatkaa.

Vanhat verkot eivät yksinkertaisesti selviä uusien laitteiden tuottamasta lisäinformaatiosta, eikä vanha malli taivu nykyaikaisiin tietoturvavaatimuksiin. Näihin haasteisiin Cisco vastaa yhdessä Santa Monica Networksin kanssa digitaalisuuteen valmiilla verkoilla.

Automaation tasoa kasvattamalla voidaan hallita suurempia laitemääriä.Automaation lisäämisestä on myös se etu, että sen avulla vältetään virhealtista käsityötä. Tämän takia verkko tuottaa myös paljon analytiikkaa, jota voidaan hyödyntää monin eri tavoin. Verkon automaation ansiosta voidaan myös parantaa tietoturvaa.Jos joku esimerkiksi avaisi yöllä – jolloin muuten liikenne on hiljaista – VPN-yhtey­den ulkomaille ja yrittäisi siirtää suuria tiedostoja, niin ei hätää. Automaatio eristää tiedostot karanteeniverkkoon siihen asti, että siirron syytä päästään tutkimaan. Mäkinen sanoo alan rakastavan lyhenteitä. Valitettavasti kolmikirjaimiset lyhenteet alkavat olla jo käytössä, joten käyttöön on alettu ottaa nelikirjaimisia, kuten CDNA, Cisco Digital Network Architecture. CDNA:n tyyppiset ratkaisut auttavat sellaisen digitaalisen verkon rakentamisessa, joka täyttää nykyaikaiset vaatimukset.

 ”Suomessa puhutaan paljon esimerkiksi homekouluista ja rakennusten korjausvelasta. Sen sijaan tietoverkkojen korjausvelasta ei juuri kuule puhuttavan”, Mäkinen sanoo.”Tietoverkot ovat järjestelmiä yhdistävä infrastruktuurikerros, jonka pitää olla kunnossa, ennen kuin muita palveluita kannattaa alkaa rakentaa.” Ei esimerkiksi auta, vaikka kunta hankkii koululaisilleen langattomia laitteita, jos laitteiden vaatimaa tietoverkkoa ei ole ensin saatettu ajan tasalle. Infrastruktuurin lisäksi pitää kiinnittää huomiota tietoverkon turvallisuuteen.

Mäkisen mukaan tyypillinen tietoverkkohanke lähtee liikkeelle nykytilaselvityksestä ja tavoitetilamäärittelystä. Verkkoja rakennettaessa tulisi ajatella niiden elinkaarikustannuksia. Älykkäät verkot, joiden automaatioaste on suurempi, ovat edullisempia ylläpidettäviä. Myös muutosten teko on niissä nopeampaa. Mäkinen painottaa, että tietoturvaa ei rakenneta erikseen verkon päälle, vaan se on verkon sisällä.

Lopuksi Mäkinen toteaa, että Cisco on muuttamassa liiketoimintamalliaan rautamyyjästä ohjelmistomyyjäksi. Toki esimerkiksi reitittimet sisältävät paljon ohjelmistoja, mutta tulevaisuudessa ohjelmistokomponentit erotetaan entistä enemmän erilliseksi palvelumyynniksi.

Ota yhteyttä

Jouko Nuolioja
Jouko Nuolioja Sales Manager 0400 429 834 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

”Ota riskejä. Jos voitat, tulet onnelliseksi, jos häviät, tulet viisaaksi.”

Lue myös